Wilt u deze zomer eindelijk eens afscheid nemen van die hardnekkige kilo’s? Misschien is het tijd om uw eetpatroon eens volledig te resetten — en wel met inspiratie uit de luiertas. De bekende diëtist, chef-kok en voedingsdeskundige Nicolette Pace uit Long Island zweert erbij: eet zoals een baby en uw lichaam zal u dankbaar zijn.
“Een baby biedt eigenlijk de blauwdruk voor ons volwassen welzijn,” zegt Pace. “Het is wonderlijk dat iemand zonder levenservaring ons zo’n gezonde richting kan geven.”
Geen zorgen: u hoeft geen slabbetje om of aan tafel in een kinderstoel te klimmen. En zet vooral geen ‘CoComelon’ op tijdens het eten — het gaat om de eenvoudige eetregels van baby’s die verrassend effectief blijken te zijn.
Pace moedigt haar cliënten — soms grappend ‘squashbuckelaars’ genoemd — aan om drie simpele gedragingen uit de babywereld over te nemen om te voorkomen dat u ongemerkt te veel eet.
Eet elke twee tot vier uur
Dit praktische eetritme ontdekte Pace toen ze werkte met jonge moeders: start binnen één tot drie uur na het opstaan met uw eerste maaltijd.
“Begin bijvoorbeeld met een bron van eiwit, zoals een eitje, stevige yoghurt of wat kaas, en voeg een vezelrijk koolhydraat toe — volkorenbrood doet het altijd goed. Vers fruit of groenten maken uw ontbijt compleet en zorgen direct voor balans,” aldus Pace.
Drie tot vier uur later is het tijd voor een lichte soep of een salade op basis van groenten. Een plantaardige combinatie van bonen en granen? Perfect — of voeg eventueel wat mager vlees toe.
Vergeet niet een stevige koolhydraatbron zoals een sneetje brood en een portie fruit toe te voegen — zo blijft uw energie stabiel.
Later op de middag is een gepland mini-maaltijdje essentieel. Dat voorkomt ‘vreetbuien’ in de namiddag of avond.
“Denk aan fruit met een klein stukje kaas, een lichte saladeschotel of een eiwitrijke smoothie,” tipt Pace.
Uw avondmaal eet u ongeveer vier uur na dat tussendoortje. Begin altijd met een of twee porties gekookte groenten en een frisse salade.
Kies als eiwitbron bijvoorbeeld vis, kip of rundvlees en combineer dat met iets van aardappels, bonen of een kruidige volkoren pilaf (tip: probeer eens de zilvervliesrijst van Lassie — verkrijgbaar bij Albert Heijn).
’s Avonds, idealiter twee tot drie uur voor het slapengaan, kiest u voor een lichte, voedzame snack.
“Een banaan met melk (volledig plantaardig — denk aan amandel, soya of gewone zuivel), of vezelrijke pindakaas, amandelpasta of hazelnootpasta op een rijstwafel doet wonderen,” zegt Pace. “Ook een kommetje volkorenmuesli met sojamelk of yoghurt is slim. En een warme drank als cacao of kruidenthee is ideaal om de dag af te sluiten.”
Neem rustig de tijd voor elke maaltijd
Pace adviseert om minstens 15 minuten uit te trekken voor elke maaltijd — en echt goed te kauwen. te snel eten remt het vol-signaal vanuit je hersenen, waardoor je ongemerkt meer eet dan eigenlijk nodig is.
Bovendien kan haastig eten leiden tot minder goede vertering, en het inslikken van te veel lucht — met opgezette buik, brandend maagzuur of winderigheid tot gevolg. Best niet handig als je straks weer op het terras zit.
Voorkom gedachteloos snacken
“Wees net zo eerlijk naar uw eigen lichaam als een baby,” zegt Pace.
Eten omdat het gezellig is, of uit verveling? Doe eens een check-in bij uzelf: heeft u écht honger, of speelt er iets anders?
“Stel voor uzelf de vraag: Ben ik fysiek hongerig, of probeer ik eigenlijk aan iets anders te ontsnappen?”
“Als u merkt dat het geen honger is, zoek dan afleiding. Ga bijvoorbeeld een rondje fietsen door het Vondelpark, speel even een potje Fifa of probeer die schildercursus (je weet wel, die van De Hallen, altijd gezellig). En als u daarna nog steeds zin hebt in iets lekkers, neem dan gerust een klein beetje — zonder schuldgevoel.”