Amerikaanse diëtist in Parijs onthult luxe Franse schoollunches: mosselen, kaasplank en sorbet

Amerikaanse diëtist in Parijs onthult luxe Franse schoollunches: mosselen, kaasplank en sorbet

Verspreid de liefde

Stel je voor: geen lauwe aardappelpuree uit een RVS bak, maar zonneklare mosselen en frambozentaart op school—gewoon in Frankrijk. De Amerikaanse diëtist Isabelle Bertolami, inmiddels gevestigd in Parijs, bezorgde de hele TikTok-community hongerige blikken toen ze het weekmenu van de school van haar dochter liet zien. En geloof me, die video ging als een raket door de Nederlandse feed.

Bertolami, zelf moeder van een kleuter en sinds 2018 Parijse met een Franse man, benadrukt telkens weer hoe bijzonder het is dat in Frankrijk een gezonde lunch voor kinderen zo’n belangrijk thema is. “Iedereen moet toegang hebben tot goed eten,” zegt ze. Het menu? Denk aan fijne hapjes als mosselen, palmharten en rijst, biologische camembert, frambozentaart en zelfs sorbet—op een gewone doordeweekse schooldag.

Ze deelt haar ervaringen met het Parijse leven onder Amerikanen met inmiddels meer dan 146.000 volgers. Maar wat krijgen deze Franse kinderen nou écht te eten? Spoiler: het doet onze Nederlandse broodtrommels verbleken.

Lunchen als kleine Parijzenaars

Laatst liet Bertolami het weekmenu van haar dochter’s school voor kinderen van 3 tot 6 jaar zien—en dat was geen zakje chips met een boterham kaas.

  • Een hoofdgerecht met courgette en aardappel
  • Daarna biologische yoghurt
  • En als klap op de vuurpijl: seizoensfruit (die dag was dat verse granaatappel)

Woensdagen zijn ook niet mis: kikkererwtensalade met tomaat en sjalot, rundvlees, een kaastaartje en fijne wortelpuree. Het toetje? Yoghurt met kastanjepasta en – weer – fruit.

Vegetarisch? Geen probleem!

Je zou denken dat vegetarisch eten in Frankrijk zoeken is naar een speld in een hooiberg—maar het tegendeel blijkt waar. Elke donderdag is het “végétarische dag”, zonder kale wortels of saaie slablaadjes.

  • Avocado-maïs-tomatensalade
  • Rijst met groenten
  • Voor het dessert: chocoladesoja-pap en weer biologisch fruit

Vrijdag: feestmaal op school

Om de week goed af te sluiten, serveert de school vrijdag ‘toast met pompoen en kaas’, een keuze uit mosselen of eieren met friet, en tot slot een frambozentaart als dessert. Ja hoor, de kinderen smullen met echte borden, bestek en glazen water—geen kartonnen bekercultuur. Het lijkt soms wel een kinderrestaurant midden in Parijs.

Of die peuters er ook drie uur over doen om te eten, zoals hun ouders tijdens een Franse lunch, is niet helemaal duidelijk.

Reacties, bewondering & inspiratie

Op TikTok stromen de reacties binnen. “Dat menu bestaat toch niet,” schrijft iemand verbaasd. “De meeste Amerikaanse kinderen zouden de helft niet eens willen proeven. Je moet ze van jongs af aan laten kennismaken met smaken!” Een ander: “Ik vind het geweldig dat ze sardientjes eten.” Zelfs Britten laten van zich horen: “Ik zou willen dat onze schoolkantines in het VK zo’n lunch boden. Nu krijg je vooral gefrituurde snacks en burgers—en ergens een zielige salade.”

Leuk detail: een Franse lerares in de VS vroeg Bertolami zelfs het menu te fotograferen, zodat ze haar klas iets kon bijbrengen over de Franse ‘culinaire opvoeding’.

Cultuurschok: baguette als tussendoortje

Dit is niet het eerste virale moment van Bertolami. Een van haar best bekeken video’s (11,4 miljoen keer!) ging over de Franse ‘goûter’—een na-schoolse lekkernij van stokbrood, boter en chocolade. Daar kan onze Liga Evergreen niet tegenop.

Stiekem hopen veel ouders in Nederland inmiddels dat zo’n Franse aanpak ooit in onze scholen belandt. Want zeg nou zelf: een beetje meer variatie en kwaliteit in de lunch? Daar tekenen we voor. Zeker als je bedenkt dat eten hier niet alleen voeding is, maar ook echt levenskunst.