Bezoekers van Horseshoe Bay in Port Elliott (Zuid-Australië) kregen deze week een onverwacht spektakel te zien: op het strand lag een kernachtig zeemonster dat direct de nieuwsgierigheid van iedereen opwekte. Op sociale media ontplofte de discussie – ‘Het freakyste wat ik ooit heb gezien’ noemde een van de verbaasde wandelaars het nog.
“Ik heb zoiets echt nog nooit meegemaakt!” – aldus Vicki Evans, de gelukkige vinder, in een post met foto’s op een lokale Facebookgroep. Ze voegde er droogjes aan toe: “De natuur blijft ongelofelijk verrassend.”
Wat lag daar nú eigenlijk op het strand?
Op de foto’s zie je een langwerpig, bijna surrealistisch wezen bekleed met glibberige slierten, elk voorzien van schelpjes aan het uiteinde—alsof je te maken hebt met een zeeminiatuur van dreadlocks. Eén Facebook-gebruiker reageerde simpelweg: “Dit slaat echt alles!” Een ander probeerde het ding te meten aan de hand van een nieuwsgierige hond die voor de lens poseerde—die look van ‘kan ik hieraan ruiken of toch maar niet?’ is voor veel Nederlanders ongetwijfeld herkenbaar.
Aliens uit de Noordzee? Toch niet helemaal…
Goed, niemand had ’s ochtends bedacht dat er ‘alien life’ uit de zee zou klimmen. Maar deze ‘aliens’ blijken in werkelijkheid een kolonie eendenmosselen te zijn: sociale kreeftachtigen die zich vastklampen aan alles dat ronddobbert, van pieren tot vissersnetten – of, zoals nu, zomaar op het strand aanspoelen.
Dr. Zoe Doubleday, marien ecoloog aan de University of South Australia, liet in de media weten dat ze vooral onder de indruk was van hoe gigantisch deze cluster was. “Waarschijnlijk afgebroken van een oude steiger – zo’n stuk hout drijft lange tijd, waardoor een hele kolonie mosselen de kans kreeg te groeien,” vertelde ze. het is dus niet heel bijzonder dat ze aanspoelen, maar zó’n exemplaar zie je zelden.
Schelp of kreeft? En kun je ze eigenlijk eten?
Ondanks hun uiterlijk (een mix van oesters en kokkels) zijn eendenmosselen nauwer verwant aan kreeften en krabben. In hun schelp huizen kleine, garnaalachtige pootjes waarmee ze plankton uit het zeewater filteren. Dit kenmerk delen ze trouwens met de Noordzeekraab – best geinig.
In Zuid-Europese landen als Portugal en Spanje zijn percebes (zoals ze daar heten) een ware delicatesse. Je eet ze zo: hou de schelp vast, trek het velletje van de ‘nek’ en pas op voor het zoute zeewater dat regelmatig in je gezicht spat. Klein culinair avontuurtje.
New Yorkse trendsetters serveren ze tegenwoordig zelfs bij Foxface Natural in East Village – maar schrik niet van de prijs.
Kostbare snack: kleine mossel, groot prijskaartje
Het klinkt misschien gek, maar deze filteraars behoren tot ’s werelds duurste zeevruchten: in toprestaurants tik je gerust €110 per kilo af. Soms zelfs meer! In Wales werd in 2020 nog een cluster gevonden die volgens kenners meer dan €60.000 waard was. Bizarre bijvangst als je lekker wilt strandjutten.
Waarom heten eendenmosselen nou eigenlijk zo?
De vreemde naam stamt trouwens uit de Middeleeuwen, toen men dacht dat deze schelpen letterlijk gans-eieren waren. Toen de ‘kuikens’ klaar waren om uit te komen, vielen de schelpen in zee en werden er babygansjes geboren. Wie weet verzint TikTok straks weer zo’n nieuwe theorie over deze beesten…
Dus de volgende keer dat u over het strand van Zandvoort struint, wie weet ligt er zo’n ‘buitenaards’ wezen. Gewoon goed kijken – of eindelijk weer eens die local Facebookgroep raadplegen.