Jackie Kennedy’s strikte dieet brengt discussie op gang

Jackie Kennedy’s strikte dieet brengt discussie op gang

Verspreid de liefde

Het oude, streng gereguleerde dieet van Jacqueline Kennedy Onassis zorgt opnieuw voor ophef in 2025. In sociale media-bubbels gonst het van de verbazing en kritiek: kan iemand met zo veel mogelijkheden zichzelf zo veel restricties opleggen?

Op TikTok belichtte contentmaker @mindofmarisa opnieuw wat de voormalige First Lady dagelijks at. Ontbijt – in bed geserveerd – bestond uit een simpele toast met honing, een glas sinaasappelsap én koffie met magere melk. Tijdens de lunch zette Jackie zich aan een kopje bouillon en, volgens de overlevering, een ‘slim sandwich’.

Voor het diner werd het allemaal nét wat uitgebreider: koud gepocheerde zalm als voorafje, gevolgd door lamsvlees met aardappeltjes, sperziebonen – en als toetje een bolletje ijs. Ook citeert Marisa uit de memoires “Jackie’s Girl” van voormalig assistente Kathy McKeon. Daarin wordt onthuld dat Jackie vaak koos voor een gekookt eitje met thee bij het ontbijt, cottage cheese met fruit rond lunchtijd, en een gepocheerde kipfilet of vis met groenten of salade voor het avondeten. Snack? Magere yoghurt, zonder poespas.

Volgens berekeningen van The Daily Mail kwam dit dieet uit op slechts zo’n 600 calorieën per dag. Ter referentie: het Voedingscentrum raadt voor volwassen vrouwen iets tussen de 1.600 en 2.400 calorieën aan. Dat is nogal een verschil — en geen wonder dat het stof doet opwaaien.

Er was zelfs een periode, zo vertelt de legende, waarin Jackie dagelijks slechts één gepofte aardappel zou eten, overladen met zure room en Beluga-kaviaar. Dat laatste is niet alleen bijzonder exclusief, maar in haar tijd betaalde je er ook makkelijk €9.000 per kilo voor. Of ze daarvoor speciaal naar Amsterdam vloog? Het blijft giswerk.

Toch wist zelfs zo’n luxe traktatie haar dagelijkse eetpatroon niet spannender te maken volgens veel volgers. Woorden als ‘saai’ en ‘karig’ kwamen regelmatig voorbij.

  • “Magere yoghurt? Marteling pur sang,” klaagde iemand.
  • “Jackie had altijd trek, wedden?” grapte een andere volger.
  • “Met toast en honing bij het ontbijt had ik rond de lunch al m’n arm opgegeten,” reageerde een Nederlander met een knipoog.
  • “Zo rijk zijn en dan jezelf alles ontzeggen — daar snap ik geen reet van,” foeterde weer iemand, waarschijnlijk onder het genot van een croissant bij Koffie Company.
  • “Alles wat zij op een dag at, krijg ik makkelijk bij een brunch weg!” aldus een andere gebruiker.

Toch werd er ook begrip getoond. Er zijn zelfs volgers die haar discipline bewonderen.

“Voor haar tijd was het niet raar, toch?” nuanceerde een andere TikTokker. “Nu heb je Ozempic, toen had je zelfbeheersing. En kijk eens hoe de gemiddelde Amerikaan er toen uitzag!”

“Ik zie eigenlijk weinig mis met haar dieet,” meldde nog iemand.

“Zeker niet het meest extreme dieet – ze bleef gezond en actief, dus blijkbaar werkte het voor haar,” vond een andere commentator.

Wat kunnen we hiervan leren?

  • Liever nuchterheid dan extremen: Zo’n streng regime is vandaag de dag medisch niet aan te raden.
  • Eetgewoontes zijn cultureel: Wat in Amerika als extreem geldt, vinden we in Nederland misschien vooral onpraktisch. Broodje haring en koffie erbij – en klaar.
  • Laat je niet gek maken: Gezondheid gaat om balans, niet om calorietabellen alleen.
  • Een beetje Bourgondisch mag juist wel: In 2025 wint het bewust genieten van goed en eerlijk eten. Dat raakt zowel je lichamelijke als mentale gezondheid!

Wat mij vooral bijblijft: zelfdiscipline is mooi, maar het leven is soms ook gewoon te kort om alleen magere yoghurt te eten. Zeker als je in de gelegenheid bent Amsterdam Noord af te struinen voor de beste kibbeling. Misschien zat daar voor Jackie wel de echte winst — ergens dat ene moment van zachtheid.