Vijf-secondenregel getest: zo gevaarlijk is dat eten van de vloer écht

Vijf-secondenregel getest: zo gevaarlijk is dat eten van de vloer écht

Verspreid de liefde

We hebben het allemaal wel eens gedaan: snel dat stukje kaas of chip van de grond oppakken in de hoop dat het nog “veilig” is. Maar is die beroemde vijf-secondenregel nou een feit of vooral een broodje aap? De Amerikaanse microbioloog Nicholas Aicher uit Chicago besloot de proef op de som te nemen — zijn video’s hierover zijn inmiddels viral gegaan op TikTok, met meer dan een miljoen (!) views.

“Ik vond het leuk om mensen te laten zien hoeveel viezigheid we dagelijks eigenlijk gewoon negeren,” aldus Aicher, die als senior kwaliteitsanalist werkt en met zijn scherpe blik al ruim 450.000 volgers op TikTok heeft verzameld. Zijn filmpjes zijn een eye-opener: van benzinepompen tot tandenborstels en zelfs het binnenste van een hondenbek — niets blijft ongetest.

Hoe test je zo’n mythe eigenlijk?

Nicholas pakte het wetenschappelijk aan: hij legde een petri-schaaltje op de vloer — telkens voor een andere tijdsduur, van nul seconden tot een minuut. Daarna werden de monsters netjes in een incubator geplaatst om te bekijken hoeveel bacteriën zich daar werkelijk op zouden verzamelen.

De uitslag? Op ieder schaalte groeiden micro-organismen. Zelfs de nul-seconden-sample liet direct duidelijke bacteriekoloniën zien. Dat betekent dus — geen enkele hoeveelheid “vloertijd” is echt veilig. of je het nu vliegensvlug oppakt of niet, de vloer wint altijd.

De vijf-secondenregel zelf: waarheid of waan?

Grappig genoeg bleek de hoeveelheid bacteriën op het vijf-secondenmonster ongeveer even hoog als op de samples voor één hele minuut. Dat maakt de regel behoorlijk discutabel — snelheid maakt weinig verschil. Eén monster liet een witte klodder op de tafel achter na een onhandige actie van Aicher zelf (tja, ook wetenschappers zijn soms een beetje klunzig).

  • 10 seconden op de vloer: nog “iets meer” bacteriën, al was dat verschil niet wereldschokkend
  • 20 of 30 seconden: zichtbaar meer groei
  • 1 minuut: vergelijkbaar “smerig” als vijf seconden

Fans van de 5-secondenregel blijven strijdbaar

De reacties onder zijn TikToks zijn flink verdeeld, iets wat we hier in Nederland maar al te goed herkennen. Eén remark van het type ‘nooit meer eten van de vloer’ kreeg bijval, terwijl een ander nuchter stelde: “Ik leef gewoon op de vijf-secondenregel, lekker laten gaan.” Iemand grapte zelfs dat microben voor extra ‘smaak’ zorgen. Tja — in Amsterdam-Noord ligt het er ook aan wat je precies laat vallen, laten we eerlijk zijn.

Sommigen voerden aan dat het experiment wetenschappelijk ‘besmet’ zou kunnen zijn, omdat er geen “lucht”-controle was, dus alleen blootgesteld aan de lucht, niet aan de vloer. Weer anderen wezen erop dat onze afkeer vooral afhangt van hoe graag we dat eten níet willen verspillen — herkenbaar na een laat avondje op de Reguliersdwarsstraat.

Wat betekent dit voor uw volgende gevallen stroopwafel?

Het onderzoek maakt één ding duidelijk: in bacteriën geloven geen uitzonderingen. Valt het eten op de vloer — zelfs eventjes — dan is er risico op besmetting. Aan u de keuze: volgen we het advies van Nicholas op, of sluiten we gewoon slinks onze ogen voor het ongemakkelijke bewijs?

Zelf gooi ik voortaan mijn geluksdropje met iets meer twijfel terug in m’n mond — al weet ik dankzij Nicholas nu precies wat er allemaal mee naar binnen glipt.