Jongeren op de werkvloer — vooral Gen Z — slaan opvallend vaak hun lunch over of eten haastig achter hun scherm. De laatste cijfers over Nederlandse lunchgewoontes op kantoor laten zien dat dit écht een thema is, zelfs in 2025.
Volgens het nieuwste Lunchrapport van foodtechbedrijf ezCater uit 2024 slaat maar liefst 47% van de Gen Z’ers minimaal twee keer per week de lunch over. Best bizar, want iedereen weet: een lege maag maakt het leven op kantoor niet gezelliger.
Opvallend is dat 50% van de twintigers lunch zelfs het “hoogtepunt van de werkdag” noemt. Maar uit het onderzoek blijkt óók dat Gen Z’ers zich vier keer vaker dan babyboomers schuldig voelen als ze even pauze nemen. Die schaamte is dus heel echt — en bijzonder hardnekkig.
Hongerig en onzeker draait deze generatie, letterlijk, overuren. Maar hoe is dat gevoel van schaamte ontstaan — in een land waar lunch met een broodje kaas toch bijna cultureel erfgoed is?
Het fenomeen is niet los te zien van de pandemie. Thuiswerken is toen voor veel starters de norm geworden: geen kantine, geen tafelgesprekken, alleen je bureaustoel en een boterham. Je kreeg het gevoel dat je altijd ‘aan’ moest staan.
Onderzoek uit 2020 van Freshly liet al zien dat 60% van de thuiswerkers zich schuldig voelde als ze pauzeerden. “Straks denkt iemand dat ik lui ben of niet productief genoeg.” Die angst is in de jaren na corona niet zomaar verdwenen — integendeel.
Nieuwe cijfers uit februari 2024, verzameld door onderzoeksbureau OnePoll en Pacific Foods, tonen dat in heel Nederland (maar óók elders) fulltimers structureel te weinig pauzes nemen. Wel opvallend: vrijwel iedereen — 87% — vindt pauzes belangrijk voor het eigen welzijn.
Gezondheidsexperts zijn het hierover sowieso eens.
“Regelmatig even pauzeren op je werk lijkt misschien niet logisch in onze altijd-drukke maatschappij — maar het helpt enorm”, zegt voedingsdeskundige Mia Syn. Denk aan: minder stress, betere concentratie, vrolijker aan je werk zitten en zelfs meer werk verzetten.
Uit het ezCater-onderzoek blijkt zelfs: 98%(!) van de medewerkers — van stagiair bij Picnic tot senior bij ASML — ziet dat een lunchpauze direct bijdraagt aan geluk, goede prestaties en mentale scherpte. Maar toch durft slechts 38% elke dag écht achter zijn bureau vandaan te komen tijdens de lunch.
Om te begrijpen waarom medewerkers niet netjes lunchen, ondervroegen onderzoekers vijfduizend fulltimers. Hieruit kwamen een paar opvallende excuses:
- 23% is bang niet genoeg tijd over te houden voor je to do’s — dus maar doorschaffen.
- 19% heeft teveel meetings — je kent het wel, van Teams naar Zoom, nauwelijks tijd om adem te halen.
Toch stelt ezCater: het is vooral aan werkgevers om te zorgen dat teams samen blijven lunchen. Want juist die gezamenlijke broodtrommelmomenten maken het werk leuker — daar ontstaan ideeën, vriendschappen, soms zelfs liefdes (ja, ook in 2025 gebeurt dat op kantoor).
Uit het rapport blijkt zelfs dat 58% van de hybride werkers vaker zou terugkomen naar kantoor als er gratis lunch werd geregeld — denk aan een lekkere pokébowl of verse broodjes van Bakker Bart. Kleine moeite, groot effect!
“Lunchpauzes schieten er vaak bij in door overvolle agenda’s, terwijl het juist dé manier is om verbinding en welzijn te verbeteren”, benadrukt Kaushik Subramanian, Chief Revenue Officer van ezCater. Zet als organisatie dus écht in op die gezamenlijke lunchpauze. Een simpele traktatie in de kantine werkt soms wonderen.