Waarom ik spek rooster met een krultang — en heel Nederland kijkt dubbel

Waarom ik spek rooster met een krultang — en heel Nederland kijkt dubbel

Verspreid de liefde

Nog een dag, nog zo’n rare kookhack – speciaal voor wie spekliefde net zo hoog heeft zitten als haarverzorging. Ja, u leest het goed: er zijn mensen, zelfs in 2025, die hun spek gaar maken met een krultang.

Op TikTok kreeg chef @Twisted het afgelopen weekend een stortvloed aan kritiek over zich heen. Alles begon met een video die inmiddels richting de 670.000 views tikt, waarin hij demonstreert hoe je met een doodgewone haarstyler bacon roostert.

Het begon allemaal onschuldig — “Dat apparaat dat u al jaren voor uw haar gebruikt? Het blijkt verrassend goed te werken voor spek.” Moedig gezegd. Toch schuwt @Twisted het experiment nooit; zijn 1,1 miljoen volgers kennen hem juist van gewaagde combinaties en maf handige recepten.

Kleine greep: van guacamole-cannoli’s tot zogenaamde ‘alles-bagels’ waar alles wat je lekker vindt in een enkeltje brood verdwijnt — een soort fastfood-Frankenstein uit je keuken.

Spek en styling: zo werkt de TikTok-hack

In z’n meest besproken video draait @Twisted spekreepjes om de opgloeiende krultang. Inderdaad — geen pan, geen oven, gewoon een styler die normaal in de badkamer ligt. Hij beweert zelfs dat dit dé oplossing is voor culinaire noodgevallen, of als je keuken door een verbouwing onbereikbaar is geworden (overkomt me vaker dan ik wil toegeven).

Je ziet het: spek om het ijzer, gekruld als Neolithisch lollytje — ik krijg spontaan trek, hoewel het idee minstens zo vreemd is als patat-met-pindasaus in de McDonald’s (toch geen gekke combi trouwens).

Wanneer hij het apparaat aanzet, sist en bubbelt het spek als een bizarre kebab op een festival. Daarna wikkelt hij de vlezige krullen af, neemt een hap en steekt z’n duim omhoog. Geloof het of niet, duizenden Nederlanders probeerden het daarna uit.

Maar: Nederland buigt niet snel voor TikTok-trucs

De reacties? Op z’n zachtst gezegd gemengd. “Wat ís dit nou weer?” klinkt het venijnig onder de video. Iemand anders moppert: “Mijn spek smaakte ineens naar m’n hittebeschermingsspray, top idee joh…” en een derde mokt: “Echt niet, man.”

En — terecht — wordt de logistiek in twijfel getrokken: “Wie bakt er nou twee plakjes per keer?” (Eerlijk, hier in Noord-Brabant zijn we daar wel klaar mee op zondagochtend).

Overigens: in een andere, verrassend nuchtere tutorial grilt @Twisted z’n spekreepjes tussen een ouderwets strijkijzer. Dat vonden mensen dan weer wel briljant. Voor als je in een vakantiehuisje in Limburg belandt zonder fatsoenlijke kookplaat.

De TikTok-keuken: inspiratie of dieptepunt?

@Twisted is allang niet de enige. Van Toblerone op z’n Zwitsers tot pizza maken op de badkamervloer — het internet wemelt van de snackhacks. Sommige zijn top, andere kun je beter aan je voorbij laten gaan. Mijn advies: als u komende zondag uw krultang pakt, check eerst of u geen haarlak meer ruikt. Uw spekliefde verdiént beter.

En wie weet — misschien steekt Albert Heijn binnenkort wel krultangen in de zomeraanbieding. Zou zomaar kunnen.