Zo veel chocolade is dodelijk: dit moet u weten

Zo veel chocolade is dodelijk: dit moet u weten

Verspreid de liefde

In 2023 gaven Nederlanders samen miljoenen euro’s uit aan chocolade – vooral rond de feestdagen vliegt Tony’s Chocolonely, Verkade en zelfs lokale chocolatiers als warme broodjes over de toonbank. De verwachting? Ook in 2025 houden we van zoet. Maar wat gebeurt er als u té veel chocolade eet?

Chocolade: van genietmoment tot gezondheidsrisico

We kennen de schaduwkanten wel: te veel chocolade betekent extra kilo’s op de weegschaal, een tandartsafspraak erbij en een grotere kans op hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Maar wist u dat chocolade zelfs dodelijk kan zijn – als u er maar genoeg van eet?

Het gevaarlijke stofje in chocolade

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Die bevatten theobromine, een mild stimulerend middel dat lijkt op cafeïne. In kleine hoeveelheden merkt u er weinig van, behalve misschien een kleine energieboost. Maar in grote hoeveelheden werkt theobromine juist giftig.

“Theobromine verstoort het zenuwstelsel, de ademhaling en hart- en bloedvaten. Ook zorgt het voor overmatige urinelozing,” aldus dr. Naveed Saleh in een bijdrage voor Psychology Today.

Wat doet een overdosis theobromine?

Bij een (extreem) hoge dosis: een flinke hartslag, zweten, trillen, misselijkheid, heftige hoofdpijn en zelfs een sterke bloeddrukdaling. Het klinkt onwaarschijnlijk – maar wat is dan die gevaarlijke hoeveelheid?

  • Volgens wetenschappers geldt 1.000 mg theobromine per kilo lichaamsgewicht als toxisch voor mensen.
  • Voor iemand van 68 kilo betekent dat: zo’n 68.000 mg theobromine.

Hoeveel chocolade is écht te veel?

De hoeveelheid theobromine verschilt per type chocolade. Een kleine opsomming:

  • Witte chocolade: nauwelijks theobromine
  • Melkchocolade: circa 2,4 mg per gram
  • Pure chocolade: 5,5 mg per gram
  • Bakkerschocolade: tot 16 mg per gram

Populair Wetenschap rekende het uit: een volwassen persoon zou bijna 711 (!) gewone repen melkchocolade van Hershey’s moeten eten om de fatale dosis te bereiken. Voor Nederlandse maatstaf: dat staat gelijk aan ruim 100 Tony’s Chocolonely-repen in één zitting – gelukkig is dit in de praktijk nooit voorgekomen.

Waarom chocolade gevaarlijker is voor dieren

Mensen verwerken theobromine relatief snel. Dieren zoals honden, katten of vogels kunnen dat niet. Daarom waarschuwt elke dierenarts: géén chocolade voor huisdieren!

Er zijn helaas gevallen bekend – zelfs een nieuwsgierige papegaai liet het leven na het eten van een stukje pure chocolade. Voor honden ligt de dodelijke dosis nog lager: bij 100-500 mg per kilo lichaamsgewicht kunnen de symptomen al levensgevaarlijk zijn.

  • Kijk uit voor: braken (soms met bloed), veel drinken, hijgen, onrust, rusteloosheid, veel plassen en een bonzend hart. Dit treedt al binnen 2 tot 12 uur op na het eten van chocolade.

Wat te doen als uw hond chocolade eet?

Bel direct uw dierenarts of het Diergeneeskundig Meldpunt Gif (030) 274 88 88. Sla het nummer gewoon op in uw telefoon – beter voorbereid dan spijt achteraf. Een handige tip voor baasjes in Rotterdam: Dierenkliniek Zuidplein heeft zelfs ervaring met chocolade-intoxicaties bij honden.

Conclusie: Lekker, maar met mate

Chocolade is en blijft een genotsmiddel. Een stukje bij de koffie – geen probleem. Maar u moet echt absurde hoeveelheden eten voordat het gevaarlijk wordt voor u als mens. Voor dieren is het verhaal anders: houd die paaseitjes dus uit de buurt van snuffelende neuzen.